tisdag 19 januari 2010

Privatekonomi 2010 - året då du tog kontroll


Jag har insett att det är många skulle må bra av att se över sin privatekonomi ordentligt för att få kontroll. En ordentlig översyn ger dig kontroll på vad du egentligen spenderar pengar på och du kan även upptäcka möjligheter till att förbättra din situation.
Idag har jag och min syster träffat hennes mäklare och hennes nya bank.
Jag har hjälpt henne att se över hennes privatekonomi för att ge henne kontroll över inflöde och utflöde, hur mycket hon kan spara och slösa. Jag tycker sånt är jättekul, något min syster och många med henne inte håller med om. Så därför vill jag dela med mig av en del av det vi gjort för att strukturera hennes ekonomi.
Jag lovar att om du själv går igenom och applicerar punkterna som jag listar nedan på din egen ekonomi så kommer du inte bara få mer kontroll, du kommer även få mer pengar över. Att ha god ekonomi handlar många gånger om att ha kontroll på dina utgifter. Det är väldigt lätt att leva efter sina inkomster och att pengarna rinner mellan fingrarna på en när man inte har ordentlig översikt.
Låt 2010 bli det året du tog kontroll över din ekonomi och blev lite friare och lite rikare :)

Jag och min syster har:

¤ Gjort en ny värdering av hennes lägenhet. Vad många inte vet är att om du har ett topplån på din lägenhet så kan du få bort hela eller delar av det om en mäklare gör en ny värdering. Som bekant så stiger ju bostäder i värde och eftersom topplån är beräknat som en procentsats av marknadsvärdet på bostaden så kan en ny värdering (om bostaden ökat i värde) innebära helt nya villkor hos banken. En värdering kan göras av vilken mäklare som helst och kostar omkring 1500 kr. Hör med mäklaren innan du beställer värderingen om han eller hon tror det är en bra idé. Mäklare som arbetar inom ditt område har i regel bra koll på om bostäderna i ditt område har stigit i värde. (Kom även ihåg att byta bank inte är någon stor sak - även om det kan kännas så. Ett byta av bank i samband med den nya värderingen öppnar för möjligheter att förhandla om räntor. Den nya banken hjälper i regel gärna till med själva bytet dessutom.)

¤ Kartlagt alla utgifter
Om du skriver ned alla de kostnader du har varje månad så är det lättare att se vart pengarna tar vägen. Du kommer troligtvis bli förvånad. Ofta har vi flera utgifter varje månad som vi inte tänker på.

¤ Gjort en månadsbudget
Efter att du kartlagt alla kostnader du har varje månad så kan du enkelt se vad som blir över efter att boende, mat, el, hemförsäkring och andra nödvändiga utgifter är betalda. Utifrån det kan du enkelt bestämma hur mycket du vill/kan lägga på kläder, socialt liv etc. Om du har kostnader som kanske inte uppkommer varje månad, som frisör exempelvis, så slå ut kostnaden så beloppet syns varje månad. Om du exempelvis går till frisören och betalar 1000 kr varannan månad, skriv då 500 kr i din månadsbudget. Då blir det lättare att hålla reda på och det blir mycket lättare att hålla dig till din budget om det är samma summor varje månad som du kan spendera.
När du gör din budget så se till att du även får med sparande som jag skriver om i nästa punkt.

¤Gjort en sparplan
Alla bör ha en buffert (ett långsiktigt sparande). Bufferten finns där om något oförutsett händer. Om du har en bostadsrätt kan det vara att frysen eller något annat som inte täcks av hemförsäkringen går sönder. Dessa pengar kan också gå till planerade större utgifter som en renovering av badrummet. Långsiktigt sparande utgörs även av fondsparade (eller liknande). Detta sparande är ännu mer långsiktigt än buffertsparandet, 10 år och uppåt. Nöjessparandet (det kortsiktiga)är det för de "roliga" utgifterna som en ny telefon, en resa eller liknande. Det är en härlig känsla när du ser det kontot växa och när du glatt kan säga ja till att följa med en resa utan att behöva leva på skorpor en månad eller två.

2 tips när du gör din budget
1. Kom ihåg att inte vara för ambitiös när du gör din budget. Tanken är att den ska hålla hela året. Om du gett dig själv alltför lite utrymme för vardagen så är chansen stor att du börja snegla på sparpengarna och då faller det hela ändå.
2. När du gjort en budget så är det slutliga tricket att varje gång lönen kommer in på kontot så för du över eventuell överflödig summa till "nöjes-spar-kontot". Ofta så är ju saldot lite mer än 0 när lönen kommer in på kontot. Du ska alltid börja månaden med den inkomst du budgeterat med. Om du vet att du har lite extra på kontot så är det lätt att börja göra utsvävningar och då faller budgeten. Att föra över överflödet till nöjes-spar-kontot innebär ju dessutom bara att du har lite mer pengar att spendera på den där nya mobiltelefonen du så gärna vill ha eller mer fickpengar till semesterns sommarresa. Inte så dumt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar